پیشینه تاریخی بندرماهشهر
شهرستان بندر ماهشهر در جنوب استان خوزستان با مساحت ۱۹۰۲ کیلومترمربع، بعد از اهواز دومین شهرستان پهناور استان است. این شهرستان متشکل از دو بخش (مرکزی و بندر امام) و دو دهستان (جراحی و بندر امام) است؛ جمعیت ۲۹۶۲۷۱ هزار نفری این شهرستان که آن را در رده سومین شهرستان پر جمعیت استان خوزستان و پنجاه و سومین شهرستان پر جمعیت ایران قرار داده است، در سه شهر (بندر ماهشهر، بندر امام و چمران) و دو شهرک (طالقانی و مدنی) و ۵۷ روستا ساکن هستند. تنوع قومی بالا و همزیستی مسالمت آمیز آنها در کنار یک دیگر سبب گردیده تا همگان شهرستان بندر ماهشهر را به عنوان «سرزمین اقوام» بشناسند.
شهرستان بندر ماهشهر به دلیل واقع شدن بین خشکی و دریا (محدوده ساحلی)، دارای ویژگی های طبیعی خاصی است، زیرا هم از فرآیندهای خشکی و هم دریایی تاثیر می پذیرد. این شهرستان به دلیل تنوع منابع آبی همچون رودخانه، تالاب، خور و دریا در نوع خود منحصر به فرد و دارای چشم اندازهای بسیار زیبایی است. در این میان خورهای بندر ماهشهر به عنوان مهمترین پدیده طبیعی و زیست محیطی این شهرستان طی هزاران سال زندگی ساکنان منطقه را تحت الشعاع قرار داده اند. تابستان های گرم و زمستان های معتدل به صورت مداوم طبیعت شهرستان را دچار تغییر و تحول می کند. وجود بیش از ۳۰ خور و بیش از ۲۰ جزیره در محدوده خورهای بندر ماهشهر سبب گردیده این منطقه پر تراکم ترین نقطه جهان از نظر تعداد خور و تعداد جزیره باشد.
مدارک و شواهد باستان شناسی دیرینگی حضور انسان را در شهرستان بندر ماهشهر به هزاره چهارم پیش از میلاد می رساند. کشف آثاری از دوران عیلام، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و اسلامی در شهرستان بندر ماهشهر نشان دهنده اهمیت و جایگاه این شهرستان طی ادوار مختلف است؛ چنانکه مورخین، جغرافیادانان و سفرنامه نویسان بسیاری با عناوینی همچون «ریواردشیر«، «ریشهر» و «ماچول / معشور» به شرحی این شهرستان پرداخته اند.
منطقه ویژه پتروشیمی بندر امام با ۲۲ پتروشیمی فعال (۴۳% صنایع عظیم پتروشیمی)، قطب صنعت پتروشیمی ایران است؛ همین امر سبب گردیده تا شهرستان بندر ماهشهر یکی از قطب های بزرگ اقتصادی کشور به شمار آید. در کنار منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، اداره بنادر و دریانوردی جایگاه ویژهای را به این شهرستان اختصاص داده است.
وجود صنایع عظیم پتروشیمی و اداره بنادر و دریانوردی سبب گردیده تا شهرستان بندر ماهشهر تنها شهرستان ایران باشد که دارای ۵ بندر (مجتمع بندری امام خمینی، بندر پتروشیمی، بندر مجیدیه اولین و بزرگترین بندر صادرات نفت ایران، بندر صیادی سِمایلی، بندر تجاری سیف) است. صادرات سالانه ۵ هزار تن خرما استعمران از نخیلات شهرستان به روسیه، اروپا و کانادا از جمله صادرات غیر صنعتی شهرستان است.
از سوی دیگر شهرستان بندر ماهشهر یکی از دو شهرستان ایران است که دارای راه های هوایی (فرودگاه)، دریایی (بندر)، ریلی (راه آهن) و ترانزیتی (زمینی) می باشد و بدین صورت با سراسر ایران و جهان ارتباط مستقم دارد.
خورهای بندر ماهشهر به عنوان مهمترین پدیده طبیعی و زیست محیطی در شهرستان، اهمیت و تاثیر فراوانی در حضور انسان، شکل گیری نخستین استقرارگاه های انسانی و جنبه های مختلف زندگی آنها در این منطقه داشته است. نقش خورها در منطقه به گونه ای بوده است که می توان تمام جنبه های جغرافیایی، زیست محیطی، تاریخی، فرهنگی، اقتصادی، تجارتی، معیشتی، صنعتی، مذهبی، نظامی و سیاسی شهرستان را متاثر از آنها دانست. از این رو، در تاریخ ۱۵/۱۱/۱۳۹۶، خورها به عنوان نماد فرهنگی و میراث شهرستان بندر ماهشهر معرفی و به تصویب رسید و این روز به نام «روز بندر ماهشهر» نامگذاری گردد.